Delfts blauw

Delfts Blauw in Putten

PUTTEN – Het begon met het hobbymatig schilderen van aardewerk. Inmiddels staat er al jarenlang een fabriek in Putten waar Delfts Blauw wordt gemaakt. Onlangs werd op het Muntplein in Amsterdam een 'Delft Experience' geopend, waar toeristen zich kunnen vergapen aan de in Putten gefabriceerde pronkstukken.

Door: Maranke Pater

Wie had kunnen bevroeden dat aan de Nijverheidsweg een fabriek staat waar één van Nederlands mooiste exportproducten wordt gefabriceerd. Vlak na de oorlog struikelde je nog over de vele fabrieken waar Delfts Blauw geproduceerd wordt, inmiddels zijn ze op een hand te tellen,waar de Puttense fabriek er één van is. Jaap Heinen, de vader van eigenaar Jorrit Heinen, begon als hobby met het beschilderen van aardewerk. In het begin was dat nog in de Japanse en Chinese Imaristijl met veel oriëntaalse kleuren en motieven. Jorrit Heinen: ,,Hij ging met zijn werk in een kraam op de Spakenburgse Dagen staan en kwam vervolgens met opdrachten thuis waarmee hij tot de Kerst zoet was.” Tien jaar lang maakte Jaap aardewerk voor mensen in Bunschoten-Spakenburg. Toen Jorrit 16 jaar oud was en de schilderskwaliteiten van zijn vader geërfd bleek te hebben, kwam daar het moment om uit te breiden. ,,We hadden een winkel in Putten aan de Molenweg, maar die werd te klein voor ons. We besloten om in Amsterdam een pand aan de Prinsengracht te kopen.” Momenteel brengen op drie toeristische A-locaties in Delft en twee in Amsterdam medewerkers van hun bedrijf Delfts Blauwe producten aan de man die voornamelijk in Putten worden gefabriceerd. In een oven van 1050 graden wordt het Delfts Blauw gebakken. Freelance schilders krijgen thuis stapels onbewerkte klei waar ze de mooiste Hollandse taferelen op afbeelden. Vervolgens worden deze in de fabriek in Putten geglazuurd en afgebakken. Al met al dus een arbeidsintensief proces. De goedkopere producten worden in een fabriek in China gemaakt. ,,We richten ons vooral op de toeristische sector, wat een niché-markt is. Daarnaast wordt Delfts Blauw meer en meer gekocht als relatiegeschenk voor bedrijven.”


Het Delfts Blauw werd rond 1650 voor het eerst in Nederland gemaakt. De VOC-schepen brachten veel beschilderd aardewerk uit China mee. Vooral na de Tweede Wereldoorlog werd het onder de Nederlandse bevolking een 'must' om Delfts Blauw in huis te hebben. ,,Hele week- of maandsalarissen werden gebruikt om een bord van echt Delfts Blauw te bemachtigen om het huis mee te decoreren.” Waar de Puttense fabriek vooral gespecialiseerd in is zijn de tulpenvazen. Vroeger waren tulpen bloemen waar mensen een fortuin voor betaalden. Natuurlijk moesten deze in even unieke vazen staan. ,,We hebben gestapelde tulpenvazen die enorm kostbaar zijn. Mensen betalen hier gauw 10.000 euro voor.”


In the Royal Delft Experience Amsterdam in de Munttoren, dat een Dependance is van the Royal Delft Experience in Delft, is het hele productieproces te zien van Delfts Blauw. Er is een museum en diverse multimediale presentaties. Een schilder laat zien dat het eeuwenoude ambacht nog steeds een levend beroep is. Ook Jaap Heinen is nog bijna elke dag in de fabriek te vinden, waar hij met uiterste precisie de mooiste vazen beschildert.


Voor meer informatie over the Royal Delft Experience: www.royaldelftexperience.nl                                                                                                              Foto's: Maranke Pater